Workshop De Wervelende Kracht van Spiralen

spiralen taiji tai chi oude vormSpiralen vinden we overal in de natuur: een slakkenhuis, een wervelwind, een draaikolk, het melkwegstelsel. De Chinese filosofie gaat uit van ‘zo buiten, zo binnen’, en zo gingen de Chinese krijgskunstenaars op zoek naar de spiralen en hun kracht in het lichaam. Dit is ook het thema van deze workshop.

Hoe kun je nu door het bewegen van bijvoorbeeld de enkel, uitkomen bij een beweging van de pols? Door een spiraalbeweging. Je begint bij de enkel en laat het hele lichaam mee draaien in een spiraal.

Het geheim van de fascia

Ons lichaam bestaat uit botten bekleed met spieren. En die spieren zijn weer onderling verbonden door middel van pezen. Maar er is nog een verbindende kracht in het lichaam: de fascia. Dit zijn de weefsels die de spieren omhullen. Die fascia verbinden bijvoorbeeld de spieren van de nek via allerlei wegen met de spieren in de voeten.

Parelsnoer

In de taijiklassieken wordt gesproken over het bewegen als een parelsnoer. Daarmee wordt bedoeld dat het lichaam als een geheel beweegt, zonder onderbreking, alle kralen zijn onderling verbonden. Het parelsnoer is een metafoor voor het lichaam. De parels zijn de gewrichten en ze zijn aaneengeregen door de spieren, of liever gezegd de fascia en de banen die die verbindende weefsels vormen.

Je wikkelt de spieren om de botten als zijde om een staaf ijzer. Soepel van buiten, stevig van binnen. Vandaar dat taiji- en qigongbewegingen er zo soepel en elastisch uitzien (je wordt van de spiralen ook lekker soepel!). Maar, er zit een behoorlijke kracht achter deze soepelheid. Dat is het interne geheim van taiji en qigong.

Het programma

In deze workshop gaan we aan het werk met de spiralen. We starten met 12 spiraaloefeningen. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe we de spiraalbewegingen om kunnen zetten naar interne kracht. Tussen het oefenen door nemen we even de rust voor een kopje thee.

Voor deze workshop is geen ervaring met taiji nodig. Heb je wel ervaring dan kunnen spiralen je eigen beoefening van de taijivorm enorm verdiepen.

Details

Datum: zondag 12 oktober 2014
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Locatie: Yoga Studio Nieuwegein, Wiersedreef 18, Nieuwegein
Kosten: 40 euro voor leerlingen, 45 euro voor niet-leerlingen (incl. thee). Graag overmaken op 5716467 t.n.v. M. Haanstra o.v.v Spiralen. Aanmelden & betaling vóór 28 september. Minimaal aantal deelnemers: 8
Meer informatie & aanmelding: info@studio-zin.nl