Qigong/Chinese Yoga

staan als een boom qigong

Een krachtige houding: Staan als een Boom

Zoek je verstilling, rust in je hoofd, zonder ingewikkelde bewegingen? Dan is Chinese Yoga of Qigong misschien iets voor je. Dit zijn rustige ontspannen oefeningen waarbij het lichaam op een speelse manier gerekt en gestrekt wordt. Je hoeft er absoluut niet lenig voor te zijn. De rekkingen zijn heel mild. Iedereen kan ze doen. Qigong versoepelt je lichaam en verstilt de geest.

In het lesrooster staan de vaste wekelijkse lessen.

 

Mindful leven

Qigong zorgt ervoor dat je minder in je hoofd zit, en meer in je lijf. In het ‘nu’ zijn, daar gaat het om. Gedachtes niet de overhand te laten geven. Ze er laten zijn, maar niet al je aandacht schenken. Qigong geeft je als het ware de basis voor een mindful leven.

In de lessen werken we met verschillende series van bewegingen. Het kenmerk van veel series is dat elke bewegingen meerdere keren gerepeteerd wordt. Zo kun je je de beweging makkelijker eigen maken en leren ontspannen terwijl je beweegt. Je hoeft er steeds minder over na te denken. En kunt gaan voelen.

Qigong wordt staand gedaan. Veel bewegingen kunnen ook zittend uitgevoerd worden.

Oorsprong

dieren, qigong, imitatie, sjamanisme, sjamanenQigong (ook wel dao yin genoemd) is eeuwenoud. De oudste qigongoefeningen zijn waarschijnlijk de dierendansen van Chinese sjamanen, ongeveer 1000 vChr, om demonen en epidemieën uit te drijven. Veel series of bewegingen in de qigong zijn nog altijd gebaseerd op bewegingen van dieren, in de hoop dat we door dieren te imiteren ook de vitaliteit, lenigheid, sierlijkheid, kracht of gezondheid van dieren kunnen evenaren.

Tegenwoordig is qigong steeds meer een manier om gezondheid van lichaam en geest te bewaren. Preventief. Om het lichaam vitaal en gezond te houden.

Qigong helpt om je levenskracht (chi of qi) te versterken. Zonder qi kun je niet leven. Net zoals een vuurtje zuurstof nodig heeft om te blijven branden, heeft je lichaam ook energie nodig om te blijven functioneren.

Het is dus belangrijk om voldoende energie te hebben en er zuinig mee om te springen. Dit doe je bijvoorbeeld door qigong te beoefenen. Je laad je batterij er weer mee op. Maar ook door gezond te eten en frise lucht in te ademen krijg je energie.

 

Lees ook over de verschillen tussen taijiquan en qigong en de effecten van qigong op de gezondheid.

Bekijk hieronder een impressie van de qigonglessen: