Qigong & Meditatie

Zoek je verstilling, rust in je hoofd, zonder ingewikkelde bewegingen? Dan is Qigong misschien iets voor je. Qigong wordt ook wel Chinese Yoga genoemd. Dit zijn rustige ontspannen oefeningen waarbij het lichaam op een speelse manier gerekt en gestrekt wordt. Daarnaast kun je als aanvulling op Qigong meditatielessen volgen. Meditatie helpt je jezelf bewuster te ervaren. Het laten zijn van gedachten en emoties is een belangrijke oefening.

“Balans is heel stil.

Staan op de grens van wat kan.

In rust en vol kracht.”

Haiku (Marsja Haanstra)

 

Zoeken naar balans

 

Je hoeft er absoluut niet lenig voor te zijn. De rekkingen zijn heel mild. Iedereen kan ze doen. Qigong versoepelt je lichaam en verstilt de geest.

In het lesrooster staan de vaste wekelijkse lessen.

Mindful leven

Qigong zorgt ervoor dat je minder in je hoofd zit, en meer in je lijf. In het ‘nu’ zijn, daar gaat het om. Gedachtes niet de overhand te laten geven. Ze er laten zijn, maar niet al je aandacht schenken. Qigong geeft je als het ware de basis voor een mindful leven.

Staan als een boom qigong bij Studio Zin in Nieuwegein

Staan als een boom

In de lessen werken we met verschillende series van bewegingen. Het kenmerk van veel series is dat elke bewegingen meerdere keren gerepeteerd wordt. Zo kun je je de beweging makkelijker eigen maken en leren ontspannen terwijl je beweegt. Je hoeft er steeds minder over na te denken. En kunt gaan voelen.

Een hele bekende en krachtige Qigong-houding zie je op de foto links: Staan als een Boom. Kun je je voorstellen dat jij zonder moeite 10 minuten in deze houding staat? Dat het je innerlijke rust geeft?

Qigong wordt staand gedaan. Veel bewegingen kunnen ook zittend uitgevoerd worden.

Qigong helpt om je levenskracht (chi of qi) te versterken. Zonder qi kun je niet leven. Net zoals een vuurtje zuurstof nodig heeft om te blijven branden, heeft je lichaam ook energie nodig om te blijven functioneren.

Het is dus belangrijk om voldoende energie te hebben en er zuinig mee om te springen. Dit doe je bijvoorbeeld door qigong te beoefenen. Je laad je batterij er weer mee op. Maar ook door gezond te eten en frise lucht in te ademen krijg je energie.

 

Lees ook over de verschillen tussen taijiquan en qigong en de effecten van qigong op de gezondheid.

Bekijk hieronder een impressie van de qigonglessen: