Voelende handen

“Wanneer de tegenstander hard is, en ik ben zacht, noemt men dit meegeven (tsou). Wanneer ik de tegenstander volg, en hij raakt in het gedrang, noemt men dit kleven (nien). Wanneer de tegenstander snel beweegt, reageer dan snel; wanneer hij langzaam beweegt, volg dan langzaam. Hoewel er talrijke variaties zijn, is het principe dat ze doordringt slechts Eén.”

 

pushing hands, voelende handenWaar het in deze klassieke tekst om gaat, is het aanvoelen van de intentie van een ander. De Chinezen zeggen ook wel “I leidt qi leidt li “. De intentie leidt de energie, de energie leidt de spierkracht.

Dus, daar waar je aandacht is, is je qi (energie). Dit betekent dat je signalen uitzendt, die een ander kan opvangen als er lichamelijk contact is. Qi kun je dus voelen.

Over jezelf leren

Voelende handen wordt ook wel pushing hands of duwende handen genoemd. Al kunnen deze namen misleidend zijn. Het gaat bij deze oefenvorm juist niet om het duwen. Met voelende handen leer je juist om de ander aan te voelen door contact te maken (kleven). Maar je leert ook om zo min mogelijk signalen uit te zenden door zo min mogelijk spierspanning te gebruiken (meegeven).

Als je beide vaardigheden onder de knie hebt, kun je snel reageren. Nog voor de ander een beweging uitvoert, kom jij met een passend antwoord. Voelende handen is een speelse manier om veel over jezelf te leren.

Alles draait om structuur

Duwende handen

Wat je al eerste leert bij voelende handen is om je structuur te behouden én daarin te ontspannen. Ruimte in te nemen. Stevig te staan. Zonder te verstarren. Je leert verschillende gradaties van ontspanning. En het verschil voelen tussen slapte en gevuldheid. Je zult merken dat je Taijivorm verandert. Wat je leert tijdens duwende handen zie je terug in de manier waarop je Taiji doet.

Uiteindelijk train je met duwende handen je reflexen. Je bewegingen worden steeds preciezer. En de snelheid van bewegen neemt toe.

Spelen

Maar bovenal is voelende handen een speelse oefenmethode. Het is leuk om samen met een partner te doen. Elkaar uitdagen. Maar ook elkaar de mogelijkheid geven om te groeien.

Voelende handen betekent erop vertrouwen dat loslaten en ontspanning je beschermen en je krachtig laten staan. Dat is meteen de grootste uitdaging.