Spiralende kracht (video)

Spiralen zijn als de natuur zelf. We zien ze overal om ons heen: het slakkenhuis, de wervelwind of draaikolk, het melkwegstelsel. De Chinese filosofie gaat uit van het principe ‘zo buiten, zo binnen’ en zo gingen de Chinese krijgskunstenaars op zoek naar de spiralen en hun kracht in het lichaam.

Om de spiralende kracht in het lichaam te ontwikkelen is er een set van 12 spiraaloefeningen. Deze set is ook uitermate geschikt voor het versoepelen van rug en schouders. Goed uitgevoerd is het volledige lichaam actief. Voer de bewegingen rustig uit, op de eigen ademhaling.

Misschien wel de meest herkenbare spiraal in ons lichaam is onze DNA-ladder. Ons lichaam bestaat verder uit botten bekleed met spieren. En die spieren zijn weer onderling verbonden door middel van pezen. Maar er is nog een verbindende kracht in het lichaam: de fascia. Dit zijn de weefsels die de spieren omhullen. Die fascia verbinden bijvoorbeeld de spieren van de nek via allerlei wegen met de spieren in de voeten.

In de taijiklassieken wordt gesproken over het bewegen als een parelsnoer. Daarmee wordt bedoeld dat het lichaam als een geheel beweegt, zonder onderbreking. Alle kralen zijn onderling verbonden. Het parelsnoer is een metafoor voor het lichaam. De parels zijn de gewrichten en ze zijn aaneengeregen door de spieren, of liever gezegd de fascia en de banen die die verbindende weefsels vormen.

Hoe kun je nu door het bewegen van bijvoorbeeld de enkel, uitkomen bij een beweging van de pols? Door een spiraalbeweging. Je begint bij de enkel en laat het hele lichaam mee draaien in een spiraal. Je wikkelt via de fascia de spieren om de botten als zijde om een staaf ijzer. Soepel van buiten, stevig van binnen. Vandaar dat taiji en qigong bewegingen er zo soepel en elastisch uitzien. Maar, er zit een behoorlijke kracht achter deze soepelheid. Dat is het interne geheim van taiji en qigong.