Ba Duan Jin

De Acht Brokaten Qigong is een van de bekendste qigongseries. De Chinese naam voor deze oefeningen is Ba Duan Jin, dat letterlijk achtdelig brokaat betekent. Brokaat verwijst naar de hoogste kwaliteit zijde. Deze qigong is hierna vernoemd vanwege z’n bijdrage aan het behoud van de gezondheid en het voorkomen van ziekte.

Er bestaan verschillende varianten: als zittende qigong, als staande qigong en als martiale qigong. Waarbij de martiale variant fysiek het uitdagendst is.

Wai dan qigong
Baduanjin is van oorsprong een zogenaamde Wai Dan Qigong (externe). Deze qigong is fysieker van aard dan de Nei Dan Qigong(interne). Je maakt lichte rek- en strekbewegingen die het lichaam soepel maken. Wei Dan qigong zorgt ervoor dat blokkades in het lichaam worden opgeheven en qi beter door de meridianen kan stromen.

De Ba Duan Jin werkt op de flexibiliteit van de zenuwen, versterkt de botten, voedt de qi, vergroot kracht, verbetert qi- en bloedcirculatie en reguleert de interne organen (masseert de organen in de buikholte). Onderzoek heeft uitgewezen dat de serie ook de regulerende functie van het zenuwstelsel verbetert.