Taiji Light

Taiji Light is voor iedereen die niet kan of wil sporten, maar wel graag op een rustige manier in beweging wil blijven.  En voor iedereen die (meer) in contact wil komen met het eigen lichaam. Op een manier die past bij het eigen lichaam.

Balans tussen rust en beweging

Bij Taiji Light gaat het om de balans tussen rust en beweging. Bewegen is belangrijk, maar ook op de juiste momenten aandacht hebben voor rust en ontspanning. Het leren aanvoelen wanneer je lichaam zich spant (of schrap zet door pijn bijvoorbeeld) helpt daarbij. Net als de langzame bewegingen. Je leert je energie goed te verdelen over de dag. Zodat je weet wat je wel of niet moet doen om aan het eind van de dag nog energie over te hebben.

Binnen grenzen bewegen

Verder leer je om binnen je eigen grenzen te bewegen. Door de bewegingen klein en heel bewust te doen leer je voelen wat je eigen lichaam aangeeft. Dit helpt je om dagelijkse handelingen aan te passen als dat nodig is. Een heel simpel voorbeeld is om bij het fietsen de armen ontspannen laten rusten op het stuur in plaats van het stuur vast te grijpen.

Taiji Light Nieuwegein

Taiji Light kent veel zittende oefeningen

Er zijn twee lessen Taiji Light: woensdag 11:00u (doorlopende groep) en woensdag 12:15u (start bij voldoende aanmeldingen).

In deze lessen leer je:

  • de correcte lichaamstructuur voor ontspanning;
  • het spanningsniveau in je lichaam te verlagen;
  • bewust te worden van alle delen van je lichaam;
  • stevig staan en dit als basis te gebruiken van je bewegingen;
  • zelf te voelen wat jouw grens in het bewegen is en je bewegingen daarop aan te passen;
  • wat het is om vanuit je centrum te bewegen.

Taiji Light: veilig & verantwoord

mudra, taiji light, tai chi, nieuwegein

Mudra’s in de Taiji Light

Taiji Light is makkelijk te leren. Het is een veilige methode en werkt zeer effectief. Bij Taiji Light staat wat jij kunt centraal. Je bouwt de bewegingen in een rustig tempo op. Het sluit aan bij je mogelijkheden. De oefeningen kunnen zowel staand als zittend worden uitgevoerd.

In de lessen focus je op ademhaling, ontspanning, het openen van lichaamsgewrichten, concentratie, coördinatie, balans en een betere doorbloeding in het lichaam.

Steeds kom je terug bij het zoveel mogelijk leren ontspannen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Taiji Light: voor iedereen

Taiji Light is niet gebonden aan leeftijd, conditie of geslacht. Taiji Light is uitermate geschikt voor mensen die door bijvoorbeeld arthrose, fibromyalgie, reuma, MS, ME, hart- en long problemen, stress gerelateerde klachten of ouderdom, soms moeite hebben in beweging te komen en daardoor minder bewegen. Het is een prima manier om jezelf te helpen meer bewegingsvrijheid te verkrijgen.

Taiji Light: bewezen effectief

Taiji Light Nieuwegein

Samen oefenen in ontspannen

Taiji voor Reuma is ontwikkeld door Dr. Paul Lam (huisarts tevens Taiji expert) uit Australië die zelf al 40 jaar aan artrose lijdt. Hij reist de hele wereld over om mensen te onderwijzen. Zijn programma wordt ondersteund door de Arthritis Foundation in Australië. Het is een wetenschappelijk bewezen methode en in Amerika en Australië is deze algemeen erkend door de gezondheidsorganisaties. Bij Studio Zin wordt deze methode gecombineerd met oefeningen uit de Guo Lin Qigong.  Guo Lin Qigong is speciaal ontwikkeld voor chronisch zieken en verzwakte mensen (bijv. door kanker en de gevolgen daarvan). Deze Qigong stimuleert het zelf genezend vermogen.

De lessen Taiji Light worden gegeven door Hans Busker. Hans is gecertificeerd docent. Meer info Taiji Light (Taiji for Arthritis) www.taichiforhealthinstitute.org