Verschillen Taijiquan & Qigong

Taijiquan & qigong zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Beide zijn het bewegende “meditaties”, afkomstig uit China. Bij beiden werk je met aandachtig bewegen. Je kunt zelfs zeggen dat taijiquan een specifieke vorm van qigong is. Hoewel taiji bij een groter publiek bekend is, is juist qigong voor veel mensen een toegankelijke manier om kennis te maken met deze andere manier van bewegen.

Qigong staat voor het cultiveren van qi. Qi betekent min of meer levensenergie en gong kunde, werk of techniek. Qigong kun je dus vertalen als het leren werken met qi. In een qigongles houd je je bezig met het opbouwen en laten stromen van deze qi. Dit doe je door te werken aan het opheffen van blokkades in je lichaam, bijvoorbeeld door (meridiaan)stretchingen en ontspanningsoefeningen. Qi stroomt goed door als je lichaam ontspannen is.

nieuwegein_zw2Zelfde qi
Als je taijiquan beoefent, werk je met dezelfde qi. Ben je ontspannen en heb je voldoende qi opgebouwd, dan stroomt deze qi vrij door het lichaam. Je doet dan dus eigenlijk qigong.

Veel mensen ervaren vinden ontspannen bewegen moeilijker tijdens taijiquan dan qigong. Dit komt omdat je tijdens de taiji een vorm uitvoert en je dus, zeker in het begin, je aandacht moet verdelen tussen de ontspanning van het lichaam enerzijds en de volgorde van de vorm en de coördinatie en balans die bij de vorm komen kijken anderzijds.

Taijiquan is een krijgskunst
Taijiquan betekent “supreme ultimate fist” (hoogst verheven vuist), waarbij vuist voor krijgskunst staat. Taijiquan is dus een krijgskunst. De bewegingen uit de taijivorm zijn van oorsprong toepassingen uit een gevecht. Wanneer je de vorm loopt, voer je dus eigenlijk een schijngevecht uit. Taiji wordt dan ook wel schaduwboksen genoemd. Er zijn verschillende vormen en het verschilt per vorm hoe duidelijk deze toepassingen nog zichtbaar zijn. Sommige vormen richten zich tegenwoordig meer op de gezondheid.