Taiji en het innerlijk landschap (workshop)

Taijiquan is zoveel meer dan een krijgskunst. En zoveel meer ook dan een choreografie. Want in de choreografie van de vorm zit een ingenieus systeem verstopt om je lichaam te helen. Dit werkt met ons het innerlijk landschap. Maar hoe zit dat dan precies? Daar gaat deze workshop over.

Innerlijk landschap

Ons innerlijk landschap bestaat uit 12 meridianen. Door die meridianen stoomt de qi door ons lichaam. Wij varen er wel bij als qi vrij kan stromen. Raakt qi geblokeert, dan kunnen we daar last van krijgen en klachten ervaren.

In de Taiji-vorm zijn de bewegingen zo opgenomen dat alle meridianen ondersteund worden. De bewegingen  helpen dus om de qi vrij door elk van de meridianen te laten stromen. Specifieke bewegingen werken op specifieke meridianen. Zo kun je dus bewegingen uit de vorm gebruiken om je gezondheid te verbeteren of aan bepaalde klachten te werken.

Let wel dat Taiji altijd een hulpmiddel is. Je gezondheid wordt door zoveel factoren bepaald: wat je eet, de lucht die je inademt, maar ook wat je denkt. Raadpleeg bij serieuze klachten altijd een arts.

Visualisatie is cruciaal. Door ons een beweging voor te stellen, maar in ontspanning uit te voeren, maken we het voor de qi mogelijk om door de merianen te stromen. Waar aandacht is, is qi. Taiji als krijgskunst helpt ons hierbij.

In deze workshop werken we dus met specifieke bewegingen uit de vorm. Die we vervolgens als een Qigong uitvoeren. Je hoeft daarom ook geen ervaring met Taiji te hebben om deze workshop te volgen. Voor wie nog weinig ervaring heeft met de vorm, helpt de workshop ook om meer gevoel te krijgen bij specifieke bewegingen die in de wekelijkse lessen aan bod komen. Juist omdat we langer stilstaan bij bewegingen. Ook komt een beperkt aantal bewegingen aan bod.

Heb je al wél ervaring, dan is de extra uitdaging om met dezelfde intentie bewegingen ook de andere kant op te doen. We doen veel bewegingen dus zowel links- als rechtsom.

Programma

Wat komt er aan bod:

  • Uitleg over het innerlijk landschap (meridianen en qi).
  • Koppeling meridianen aan bewegingen uit de vorm.
  • Visualisatie per beweging

Daar tussendoor is er ruimte voor een korte pauze en een kop thee.

Details

Datum: zondag 10 maart 2019
Tijd: 13:30 – 16:30u
Locatie: Montessorischool De Vleugel, Mozartplantsoen 1, Nieuwegein
Kosten: 25 euro, incl. thee
Aanmelding: info@studio-zin.nl