Klankontspanning

Tijdens de meditatie, maar ook bij speciale workshops, maken we gebruik van klankontspanning. Daar gebruiken we klankschalen voor, en tijdens speciale evenementen ook de gong.

Klankschalen nodigen je uit om de klank in te gaan. De klank tot het einde toe te volgen, te doordringen met je aandacht en zo rust in je hoofd en lijf te brengen. De klank helpt je stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. Het is een vorm van diepe meditatie. De trilling van de schaal is van dichtbij ook lijfelijk te ervaren.

Klankschalen kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen. Mijn klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya.

De gong is groots. Hij maakt extreem veel boventonen, triljoenen tegelijk. Daar reageren mensen intens op. Hoewel er een rustige opbouw is, voel je vanaf het begin het machtige geluid waartoe de gong in staat is. Door z’n grootte produceert deze gong zware, diepe tonen gecombineerd met hogere vibraties. Het kinkt als een chaos van dissonante tonen. Je kunt er niet omheen, de gong doordringt je volledig en helpt je daarmee bij het loslaten. En zo de stilte in te gaan.

Vibraties

“De gong is het meest resonerende instrument wat wij tot op heden kennen. Wanneer de gong vibreert, voel je alle resonanties in elke cel van je lichaam. Deze vibraties zijn de meest krachtige resonanties die gebruikt worden in holistische healing. Al meer dan 5000 jaar wordt de gong daarvoor gebruikt en de gong is ook het oudste instrument.

In de kwamtumfysica wordt de gong ook wel het nulpuntveld genoemd. Het gongveld is gecomponeerd uit triljoenen boventonen die in een zo genaamde Fibonacci reeks van deze disc afkomen. Deze triljoenen boventonen vullen de ruimte om ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam. De kosmische muziek van de gong wordt wel de dissonante harmonie genoemd. De transcendentale klanken van de heilige gong komt van de grote chaos waaronder de wereld van formatie ligt.” (bron: www.spiritconnection.nl)

Ik kan er van alles over schrijven, maar het is toch vooral ervaren. En die ervaring is voor iedereen verschillend.

Voor wie meer wil weten over de gong en hoe en waar deze vervaardigd worden (mijn gong is de 38″ Sedna van Paiste, een gerenommeerde Duitse gongbouwer, en is handgemaakt).

Kijk in de agenda rechts of er speciale activiteiten met de gong en klankschalen gepland staan.