Drie krachten

Het taoïsme gaat ervan uit dat alles met alles is verbonden in het leven. Dat is een kosmische wet. Als mens ben je ook aan de natuurwetten onderworpen. Aan de basis van de kosmische wet staan Yin & Yang.

Yin en yang hebben invloed op alles in het leven. We kunnen de werking van yin en yang vervatten in het model van de drie krachten: hemel, mens en aarde.

Hemel staat voor inspiratie, spiritualiteit. Deze kracht is yang en geeft de mens letterlijk structuur. Hij houdt je overeind.

Aarde staat voor de natuurkrachten om ons heen, maar ook in ons (driften, lusten, behoeftes). Deze kracht geeft de mens stevigheid, een solide basis.

Drie krachten in het taoïsme Drie krachten in de filosofie van taiji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemel en Aarde komen samen in de Mens. Als je gezond bent en je zit lekker in je vel dan zijn Aarde en Hemel in balans. Maar, de mens maakt keuzes, waardoor Hemel en Aarde uit balans raken. We zitten bijvoorbeeld veel te veel in ons hoofd. We denken en piekeren, waardoor we het gevoel hebben geen grip meer op ons leven te hebben. Dit betekent dat de Hemelse kracht te sterk is. Aardse krachten je helpen om weer met beide benen op grond te staan. Zij helpen je om letterlijk uit je hoofd te treden en je aandacht weer op je gehele lichaam te richten.

Ook de Aardse krachten kunnen te sterk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij verslavingen aan eten, drank, drugs of seks, …. Juist dan bieden de Hemelse krachten de mogelijkheid de harmonie te herstellen. Dit zijn de kleine momenten van inspiratie of inzichten, die tot andere keuzes kunnen leiden. Het is de uitdaging om op Mensniveau de Hemels en Aardse krachten te verenigen.