Begrijp jij het zinken al?

Zinken, we noemen vaak. Omdat het het o zo belangrijk is in onze manier van bewegen. Of je nu Taiji of Qigong doet. Zinken is de basis voor balans. Voor het je stevig op de grond neerzetten. Omdat we het zo vaak noemen lijkt zinken zo gewoon. Toch is het niet eenvoudig om het begrip goed te omschrijven, laat staan te voelen.

taijiquan afweer links positieAls je wilt weten of je licháám het begrip zinken begrijpt, kijk dan eens naar het verschil tussen zinken en gewichtsverplaatsing. Wanneer je goed gezonken bent, voel je zwaarte in je voeten. Dat kan in beide voeten zijn, maar ook in één meer dan in het andere.

Bij gewichtsverplaatsing voel je ook zwaarte, maar dan in één voet meer dan in de andere. Hiervoor – de naam zegt het al – verplaats je je gewicht. Je lichaamsgewicht drukt daardoor meer op een van de benen. Dit maakt ook het verschil duidelijk met zinken.

Bij zinken hoéf je je gewicht niet te verplaatsen om de zwaarte te voelen. Door simpelweg je centrum te draaien voel je de zwaarte een beetje verschuiven naar een van de voeten. Nooit helemaal (behalve als je op één been staat natuurlijk). Ben je goed gezonken, dan is dat voelbaar in beide voeten waar je gewicht ook is.

Hoewel gewichtsverplaatsing en zinken nauw met elkaar verbonden zijn, zijn ze dus niet hetzelfde.

Sta je in de boogstand, voel dan eens je achterste been. Wanneer deze erg licht aanvoelt, denk dan aan het zinken. En kijk of de zwaarte toeneemt.