Driekluik Ba Duan Jin

De Ba Duan Jin (Acht Brokaten Qigong) is een van de oudste en bekendste qigong series. Ba, acht, staat voor de Chinezen symbool voor volmaakt. Duan, brokaat, verwijst naar zijde van de hoogste kwaliteit: ijzersterk en tegelijk soepel. Jin zijn de spieren. De acht brokaat oefeningen zijn dus 8 oefeningen die bij elkaar volmaakt zijn en leiden tot een ijzersterke gezondheid en een soepel gespierd lichaam.

acht brokaten qigong baduan jin ba duanBa Duan Jin is een wei dan qigong, gericht op het ontwikkelen van een sterk lichaam. Er is veel aandacht voor het openen van de meridianen zodat de qi vrij kan stromen. De nier energie, voor de Chinezen de basisenergie van het lichaam, wordt verstrekt. Door meer met aandacht (intern) te werken en iets minder fysiek, schuift deze qigong op in de richting van neidan, interne qigong.

In de loop der jaren zijn er drie variaties van de Ba Duan Jin ontstaan: een zittende, een staande en een martiale (fysieke) variant. Dit seizoen is er de mogelijkheid om met alle drie kennis te maken in een Drieluik Ba Duan Jin. In drie workshops komen alle drie de variaties op de Ba Duan Jin aan bod. De workshops zijn ook afzonderlijk te volgen

Drieluik Ba Duan Jin

Zittende Ba Duan Jin: acht meditatieve oefeningen voor de gezondheid. De oefeningen worden zittend uitgevoerd en ontwikkelen kracht en energie in het bovenlichaam. Ze versterken de jing en scherpen de zintuigen.

Staande Ba Duan Jin: acht staande oefeningen om interne en externe kracht te ontwikkelen. Alle ledematen worden vanuit de onderste dantian (energiecentrum) versterkt. De geest leidt de weg, het lichaam volgt.

Martiale Ba Duan Jin: acht staande oefeningen die wat fysieker zijn dan de staande Ba Duan Jin. Ze vragen concentratie, evenwicht en souplesse.

De worskhops worden door Marsja Haanstra en Jolinda van Hoogdalem gegeven.

Data: 17 november 2013 Staande Ba Duan Jin (Marsja); maart 2014 zittende ba Duan Jin (Jolinda); 4 mei 2014 Martiale Ba Duan Jin (Jolinda

Kosten: 35,00 euro per workshop, 95,00 voor de gehele drieluik (incl. thee)

Duur: 3 uur per workshop

Locatie: Centrum Well, Doelenstraat 34, Utrecht